Pojemniki jednorazowe wielokrotnego użycia to produkt niezbędny dla producentów związanych z branżą gastronomiczną, ale nie tylko. Jest to również najpopularniejsza i najwygodniejsza forma podawania posiłków podczas festiwali i innych eventów plenerowych, a czasem również podczas większych imprez domowych na świeżym powietrzu. Pozostaje jednak pytanie jakie opakowania wybrać, aby idealnie odpowiadały one naszym potrzebom? Jest kilka możliwości, także warto rozważyć za i przeciw każdej z dostępnych opcji.
OPAKOWANIA TRADYCYJNE
Bez wątpienia najpopularniejszym surowcem, z którego produkuje się opakowania na wynos jest plastik. Jego największą zaletą jest z pewnością wytrzymałość i łatwość uzyskania wszelkich pożądanych kształtów, dzięki czemu w asortymencie plastikowych opakowań znajdują się zarówno talerze, miseczki, kubki, naczynia o dowolnych kształtach, a także sztućce. Drugie miejsce zajmują z kolei opakowania na wynos wykonane ze styropianu, wybierane niemal tak chętnie jak plastikowe. Cenione są ze względu na szeroki wybór i ergonomiczny kształt, ich wysoki stopień szczelności, ale przede wszystkim właściwości termoizolacyjne, które wyróżniają je na tle reszty. Tym samym świetnie sprawdzą się w przypadku świeżych produktów, żywności wymagającej niskiej temperatury lub w przypadku, gdy chcemy jak najdłużej utrzymać danie ciepłe.
OPAKOWANIA Z MATERIAŁÓW EKOLOGICZNYCH
Stale nasilający się stopień dewastacji naszej planety sprawił, że problem w szaleńczym tempie postępującej ilości produkowanego plastiku w końcu przestał być obojętny dla dużej ilości osób, w tym zarówno producentów, konsumentów, jak i polityków. W efekcie przyjętych obostrzeń rozpoczęto poszukiwania materiałów zastępczych. Okazało się, że ilość takich surowców jest całkiem spora, należą do nich na przykład w pełni organiczne pozostałości roślinne, takie jak trzcina cukrowa oraz skrobia ziemniaczana, kukurydziana i sojowa. Niezwykle ciekawym rozwiązaniem są także opakowania z otrębów, które oprócz funkcji pojemnika są także… jadalne! Do pozostałych eko-rozwiązań zaliczyć można również opakowania na wynos ze specjalnej BIO pulpy papierowej, słomy pszenicznej, kartonu, czy bambusa.
POJEMNIKI DO ZADAŃ SPECJALNYCH
Producenci opakowań na wynos wychodzą naprzeciw potrzebom swoich klientów i wielokrotnie dostosowują swój asortyment pod szczególne wymagania, jakie powtarzają się w branży gastronomicznej. Za przykład uchodzić może oferta pojemników dla firm cateringowych, które są niezwykle zróżnicowane pod względem ilości komór, kształtów, wielkości, a nawet kolorów. Podobnie wygląda sytuacja z opakowaniami na wynos przeznaczonych dla dań orientalnych i barów sushi, które nawet przybierają kształty mini łódeczek. Na dedykowaną ofertę liczyć mogą również cukiernicy, którzy mogą wybierać wśród opakowań na ciasta, desery, lody, a także pojemniki FingerFood dla przekąsek typu “na jeden kęs”.
A CO Z NAPOJAMI?
Ostatni rodzaj opakowań na wynos, który w założeniu może sprawiać niewielkie trudności w wyborze to pojemniczki do napojów. Gama opakowań odpowiada jednak w pełni na ilość produktów do picia, oferowanych przez klientów. Wśród asortymentu producentów znaleźć więc można zarówno klasyczne papierowe kubki do kawy, plastikowe kubeczki do zimnych napojów o różnych pojemnościach, zatyczki do nich, kubki do napojów typu shake czy smoothie, kubeczki do musli, butelki PET, a nawet plastikowe kieliszki do martini, wina, szampana czy mocniejszych alkoholi. Bez trudu zaopatrzyć się można także w rurki i słomki do napojów, wykonanych nie tylko z plastiku, ale również materiałów biodegradowalnych.
Autor: https://opakowaniakrakow.pl/